Afdrukken

Tussenkomst budget 2012 ivm RFID-toepassingen in de bibliotheek

Geschreven door Lena Van Boven op . Gepost in uit de provincieraad

RFID-toepassingen maken al enige tijd deel uit van het dagelijkse leven.
Ze zijn er in vele soorten en maten.
Er is de handige autosleutel of de chip bij huisdieren. Er zijn toegangsbadges en toepassingen die levensreddend kunnen zijn zoals de armbandjes bij patiënten.
Een optimaal gebruik van informatie kan natuurlijk positief zijn, en we zijn daar ook niet tegen. Maar we zijn wel geschrokken van het prijskaartje dat er aan vast hangt.
En al zijn we ons bewust van  de verbeterde efficiëntie van informaticasystemen, toch zijn wij ook niet blind voor de nadelen.

De toepassing van RFID in bibliotheken kent nog heel wat problemen wat betreft beveiliging en de controle van teruggebrachte materialen blijft noodzakelijk. Het systeem herkent geen beschadigde of onvolledige goederen. Wij hebben dan ook ons twijfels wat betreft het stimuleren en financieel ondersteunen van deze technologische toepassing in de bibliotheek.

Zelfbediening in een bibliotheek levert misschien in veel gevallen winst op in zake efficiëntie, maar het leidt ook tot het wegvallen van  sociale contacten en voor sommige lezers verhoogt het ook de drempel, zeker voor ouderen.

Een onpersoonlijke terminal kan nooit een menselijke bibliotheekbediende vervangen.
Besteden we misschien niet te veel geld en aandacht aan de informatisering en te weinig aan de menselijke en sociale contacten in bibliotheken?

Lena Van Boven