Afdrukken

Tussenkomst budget 2012 ivm provinciale verkiezingen

Geschreven door Lena Van Boven op . Gepost in uit de provincieraad

We hebben geen bezwaren tegen een campagne om de kiezers ertoe aan te zetten ook voor de provincieraadsverkiezingen een bewuste en weloverwogen stem uit te brengen, en misschien niet blindelings zijn stemgedrag voor de regionale en de federale verkiezingen te imiteren op het provinciale niveau, zoals nu heel dikwijls gebeurd.
We zouden het positief vinden als zo’n campagne de kiezers aanspoorde om op onze webstek de debatten in de provincieraden na te lezen, en het stemgedrag van alle partijen te bekijken, om programma’s en standpunten van alle partijen op te vragen of op internet te zoeken.
Of eens op onze webstek na te kijken welke raadsleden welke initiatieven nemen.

Ook een duidelijke, voor leken begrijpelijke uiteenzetting van het provinciale kiessysteem is zeker niet overbodig.

Maar wij vrezen een beetje dat de opstellers van zo’n “bewustmakingscampagne” niet aan de verleiding zullen kunnen weerstaan om die campagne te gebruiken om de echte of vermeende prestaties van de deputatie en de meerderheidspartijen in het zonnetje te zetten, of om terloops ook propaganda te voeren voor het behoud van de huidige provinciale bevoegdheden.
Dat is allemaal niet verboden, maar het hoort niet thuis in een objectieve campagne voor het uitbrengen van een bewuste stem.

Dat gebeurt met overheidsgeld, dus dat moet angstvallig neutraal zijn.
In zo’n campagne moeten partijen van meerderheid en oppositie op gelijke voet aan bod komen.
Kan de gedeputeerde ons verzekeren dat men de valkuilen van een verdoken “reclame voor zichzelf” zal vermijden?

Lena Van Boven