Afdrukken

Zigeuners krijgen "pleisterplaats"

Geschreven door Lena Van Boven op . Gepost in uit de provincieraad

In de buurt van Provinciaal Domein Puyenbroeck stelt het provinciebestuur een perceel ter beschikking aan woonwagenbewoners als pleisterplaats.
Dat is een plaats waar ze tijdelijk kunnen verblijven. Volgens provincieraadslid Marc Joris (Vlaams Belang) zal dat een nefaste invloed hebben op het toeristische karakter van het domein.
'Er is een storm van protest op komst en de gemeente Wachtebeke wordt met een groot deel van de problemen opgezadeld', zegt Joris.

Gedeputeerde Eddy Couckuyt (CD&V) wijst erop dat de locatie werd gekozen in samenspraak met de gemeente Wachtebeke, die zelf instaat voor wat omkadering zoals het politietoezicht.
Corelio
Artikelinformatie
Datum publicatie: 24 oktober 2011
Bron: De Standaard
Editie: Oost-Vlaanderen
Pagina: 29
Aantal woorden: 100
Auteur: (jvw)

Gemeenten niet happig om pleisterplaats te installeren

Er is nog steeds geen provinciale aanpak voor de omgang met zigeuners.
Een vraag van de gouverneur om in elke gemeente een pleisterplaats te voorzien, valt voorlopig in dovemans oren.

Naar aanleiding van de problemen met de zigeunergroep 'Vie et lumière' vorig jaar stuurde gouverneur André Denys alle gemeenten de vraag om een pleisterplaats in hun gemeente te zoeken. "Er zijn immers zigeunerfamilies die al decennia lang door Vlaanderen trekken, zonder problemen", aldus Denys. "Voor hen wil ik pleisterplaatsen, zonder veel voorzieningen, waar ze dan een vijftal dagen mogen blijven als ze zich op voorhand aanmelden."

Veel respons heeft de man tot nu toe niet gekregen. "Geen plaats", klinkt het in Destelbergen, Oosterzele en Zelzate. Nazareth voelt zich evenmin geroepen. "We hebben al een pleisterplaats langs de E17", zegt burgemeester Danny Claeys.

"Ook in Wachtebeke is er geen plaats, al kan het wel op het provinciaal domein Puyenbroeck", zegt burgemeester Willy De Vliegher. Ook Gent hoopt dat de provincie zelf voor een terrein zorgt. "Alle domeinen van 25 à 30 plaatsen zijn gewoon te klein", zegt burgemeester Daniël Termont. "De provincie zou in Puyenbroeck een doortrekkersterrein moeten installeren."

Voorlopig blijven zowat alle gemeenten in de regio dan ook ad hoc beslissen.
Ze bekijken de mogelijkheden pas als een groep zigeuners opduikt.

"Maar ik maak me geen zorgen", zegt Denys. "De gemeenten lopen er natuurlijk niet mee te koop, maar ik weet dat de meesten de geest van het reglement dat ik voorstelde al toepassen."

(CVD/KVZ)
© 2011 De Persgroep Publishing
Artikelinformatie
Datum publicatie: 05 oktober 2011
Bron: Het Laatste Nieuws
Editie: Gent-Wetteren-Lochristi
Pagina: 18
Aantal woorden: 265
Auteur: Vereecke Kristof

Lena Van Boven