Afdrukken

Protocol tussen de basisscholen

Geschreven door Lena Van Boven op . Gepost in uit de gemeenteraad

Twee jaar geleden hebben we tegen het protocol tss de basisscholen gestemd en we gaan dat nu ook doen.
We kiezen voor de vrije schoolkeuze wat een basisrecht is, maar niet in Lokeren. Het protocol heeft als eerste doel om de witte en zwarte scholen te mixen. Het moet een einde maken aan de concentratiescholen, het is de bedoeling om terug een gezonde mix te krijgen tussen autochtone en allochtone kinderen, aldus een verantwoordelijke van het LOP.

Met dit beleid komen kinderen in vele gevallen noodgedwongen op een zwarte school terecht. Dit staat ver af van de vrijheid van onderwijs.
Indien een ouder zijn vijfde voorkeurschool krijgt toegewezen voor zijn kind dan kan ik me niet voorstellen dat die ouder gelukkig is.

Veel cijfers hebben we in de gemeenteraad niet gekregen ivm het verloop van het inschrijvingsbeleid maar we hebben af en toe wel wat cijfers kunnen lezen via de pers. Volgens een krantenartikel in april hebben er 275 kinderen zich aangemeld waarvan 217 kinderen de school van eerste keuze kregen. Dat zijn er minder dan het jaar daarvoor. Dat wil zeggen dat er 58 ouders het moeten stellen met een school die eigenlijk hun keuze niet is. Van een succes is hier dus geen sprake. Van die 275 aangemelde ouders kregen er 252 kinderen een plaats toegewezen. Waar zijn die overige 23 kindjes naartoe? Heeft u enig idee hoeveel Lokerse kinderen er naar school gaan in één van de buurgemeenten?

Volgens het artikel worden de scholen in de rand nog altijd het meest bevraagd. Heeft u al eens aan de ouders gevraagd waarom men nu juist voor die scholen kiest? Misschien kunt u dan beter het beleid daar naar aanpassen dan de keuzevrijheid in te perken.

Misschien kunt u mij ook een woordje uitleg geven over de aanvraag van de adressenlijst van kinderen geboren in 2011 voor de VZW School in zicht. (Notulen 15/10/12) Normaal is zoiets verboden maar er is toch een positief advies gegeven omdat de VZW School in zicht een opdracht moet uitvoeren van de stad ,dienst integratie . Dienst Integratie laat deze opdracht uitvoeren omdat in Lokeren de problematiek in de scholen steeds groter wordt en de noden steeds dringender. Mogen wij meer weten over welke opdracht dit gaat en over welke problemen en noden juist?

Lena Van Boven