Afdrukken

Vals geld in Lokeren

Geschreven door Lena Van Boven op . Gepost in uit de gemeenteraad

Toen ik vorige week in een supermarkt aan de kassa stond zag ik voor mij enkele jonge gasten die trachtten met vals geld te betalen. Ze hadden een gans pak met 20euro-biljetten in de hand. Toen het eerste biljet geweigerd werd door de zaakvoerder gaven ze een volgende biljet tot er één aanvaard werd.

Ik vroeg waarom hij de politie niet verwittigde, hij lachte en zei dit zijn jonge Polen die hier proberen weg te komen met vals geld. Als ik telkens de politie moet bellen ben ik met niets anders meer bezig.
De vier Polen wandelden al lachend naar buiten met het pak geld in de hand naar waarschijnlijk een volgend minder alert slachtoffer.
Ik ben verontwaardigd over de gelatenheid waar hiermee wordt omgegaan. Ongetwijfeld worden winkeliers hier het slachtoffer van en komen die valse biljetten ook in onze portemonnee terecht.

Mijn verontwaardiging werd nog groter toen ik op het internet een forum tegenkwam over vals geld. Ik dacht daar getuigenissen te vinden van slachtoffers maar nee…vragen als ‘Hoe kom ik eraan?’ en ‘Geld printen,kan dat?’ of ‘Is er speciaal papier te koop?’…Als tip kreeg je een hele uitleg over hoe je geld kan kopiëren of stap eens een Poolse bar binnen en je kan er 50euro kopen voor 20euro.
Ik wil maar zeggen dat dit een serieus probleem is en wil graag weten of het stadsbestuur en de politie daarvan op de hoogte zijn in Lokeren?
Komen er klachten binnen bij de politie over vals geld? Heeft U al daders kunnen klissen?

Denkt u niet dat het wenselijk is dat de burger en in de eerste plaats de handelaar, ik denk ook aan de occasionele verkoper op de rommelmarkt, moet gewezen worden op dit fenomeen door middel van een folder of de Infokrant. Het zou niet slecht zijn om nog eens duidelijk te maken hoe je precies vals geld herkend en wat een handelaar te doen staat als er valsmunterij wordt vastgesteld.

Lena Van Boven