Print

Verkrachting ezeltje in domein "De Ster"

Written by Lena Van Boven on . Posted in uit de provincieraad

Op 5 juni vonden de verzorgers van het dierenpark in De Ster het amper 2 maanden oude ezeltje Niki terug, vastgetaped, misbruikt en mishandeld !

Het Provinciaal domein te St-Niklaas kwam nochtans begin deze maand met positief nieuws in de media met de aankoop van een uniek waterpark en eerder met de geboorte van een Wallaby. Een positieve noot kon het domein wel gebruiken na alle problemen van een jaar voordien.

Eerder kregen we nog verhalen te lezen en te horen over andere kinderboerderijen en dierenparken waar het respect voor de dieren soms ver te zoeken is en waarbij vragen over de opvoeding van sommige jonge kinderen kunnen worden gesteld.

Wat er hier gebeurd is, is echter van een andere orde. Dit zijn criminele feiten. Dit gaat over inbraak en mishandeling. Over de verkrachting van een jong ezeltje. Je kan je afvragen wie zoiets in zijn kop haalt ! Tot welke zaken zulke onmensen nog in staat zijn !
Eerder was er een ander incident in het ezelverblijf waarbij een man met een lang wit kleed over de omheining sprong om op een ezel te rijden. In een daaropvolgende discussie liet de man verstaan dat ezels dienen om te berijden en waarschijnlijk zal hij ook vinden dat omheiningen dienen om over te kruipen en regels om te overtreden.

In het afgelopen jaar werd er een domeinwachter aangesteld, het politiereglement werd vernieuwd en er is hier een offerte op de agenda gepasseerd voor de herstelling van de omheining. Dit alles blijkt nog niet effectief te zijn. We krijgen hier af te rekenen met fenomenen die enkele jaren geleden ondenkbaar waren. Speciale omstandigheden vragen speciale maatregelen.

Vorig jaar zijn we met de commissie op werkbezoek geweest naar domein De Ster. Het voortbestaan van het dierenpark stond toen ter discussie. Ondertussen is er besloten om de kinderboerderij verder uit te bouwen. Ik kan dat alleen maar toejuichen en ik hoop dat deze vreselijke gebeurtenis geen invloed heeft op deze beslissing. Ondertussen is het duidelijk dat er nog meer maatregelen voor beveiliging nodig zijn.

Is er in dit verband al overleg geweest met de directie van domein De Ster ?
Welke veiligheidsmaatregelen zullen er genomen worden om zaken als dit te voorkomen of de pakkans van indringers te vergroten ?
Ik weet niet of u iets meer kan vertellen over het onderzoek en in welke richting er gezocht wordt ?

Lena Van Boven