Print

Vraag Inbraken (Gr 26 oktober 2015)

Written by Lena Van Boven on . Posted in uit de gemeenteraad

Er wordt weer gigantisch ingebroken in onze stad. Het is geen nieuw fenomeen maar een constante geworden. In het begin denk en hoop je dat het zal overwaaien maar met het open grenzen beleid zal het alleen maar erger worden. Tijdens de zomermaanden was het even rustiger, die mensen hebben ook recht op vakantie maar ondertussen is het hek van de dam. Een hek of een dam is zelfs geen belemmering meer. Dag of nacht speelt geen rol meer. Een bewijs dat criminelen steeds stouter worden.

Ondanks de inspanningen van de politiediensten kunnen de inbraken niet teruggedrongen worden. Moeten we ons er dan maar bij neerleggen? Ik denk het niet. Het is duidelijk dat er andere en meer maatregelen nodig zijn.

Er zijn buurten waar veel mensen wonen die niet meer zo jong zijn die met de daver op het lijf zitten, hun kostbaarste bezittingen mee naar bed nemen of een geldbeugel met wat geld zichtbaar klaarleggen in de hoop dat ze verder dan met rust gelaten worden, zo wordt mij verteld. Velen hebben zich ook al op één of andere manier beveiligd maar de angst blijft. Ik vind dit verschrikkelijk en het wordt tijd dat de angst van kamp veranderd.

Het moet mogelijk zijn om de politie vlugger ter plaatse te krijgen bij meldingen van verdachte handelingen. Vlugger dan een half uur of een uur. Men moet sneller worden dan de dief. Desnoods terug de BIN’s oprichten zoals ik hier in het verleden al heb voorgesteld of burgerwachten. Camera’s met nummerplaat herkenning aan de invalswegen lijkt mij echt geen luxe meer. Gerichte identiteitscontrole. Meer en betere controle bij wie er op dit grondgebied komt wonen.

Op één adres wonen soms meerdere families en is het een gaan en komen van verschillende personen zonder dat men weet heeft van wie daar nu precies woont. Veiligheid gaat iedereen aan en op 5minuten kunnen wij dit hier niet oplossen. Ik heb nog wel wat ideetjes en ik denk dat ieder gemeenteraadslid hier wel iets over te zeggen heeft. Ik wil voorstellen om van ideeën te wisselen in een commissie of een bijzondere vergadering hier aan te besteden. Wat is de mening van het schepencollege hieromtrent?

Lena Van Boven