Print

Buurtinformatienetwerken

Written by Lena Van Boven on . Posted in uit de gemeenteraad

BIN boomt(maar niet overal) is de kop van een artikel dat we vorige week konden lezen in een krant. In heel wat gemeenten en steden worden BIN’s opgericht en in veel gevallen bestaan ze al vele jaren, met succes. In totaal zijn er 611 BIN’s in dit land en 44680 burgers werken hieraan mee. Geen overbodige luxe zou ik zo zeggen met maar liefst 75000 inbraken per jaar !

Lokeren daarentegen beslist om de bestaande BIN’s te ontmantelen. Niet omdat er geen inbraken meer gebeuren, zoveel is duidelijk. Wie de krant leest kan niet ontkennen dat we niet met een plaag maar met een diefstal en inbrakentsunami af te rekenen hebben. Begrijpen dus wie kan. Als argument geeft men: ‘We geven de voorkeur aan sociale media om de burger waakzaam te houden.’ Dat is goed, het is een instrument dat moet worden gebruikt. Het gaat vlug, het kost niets, zelfs niet veel tijd.
Maar je moet eerlijk zijn dat je slechts een kleine groep bereikt. De Facebookpagina van de Lokale Politie heeft 3125 ‘vind ik leuks’ .
Op een 40 000 inwoners tellende stad is dat niet voldoende om te kunnen stellen dat de inwoners op deze manier voldoende geïnformeerd zijn. En niet iedereen zit voortdurend op Facebook. Als ik drie dagen later lees dat er valse verkopers aan de deuren bellen of dat er een verdacht persoon gezien is op de Waasmunsterbaan, is de vogel reeds gaan vliegen. Facebook werkt informerend maar zeker niet preventief.

Een buurtinformatienetwerk daarentegen verhoogt de sociale controle, moedigt de waakzaamheid en preventie aan en herstelt het veiligheidsgevoel.
Het ene, de sociale media, en het andere, de BIN’s, kunnen elkaar dus perfect aanvullen.

Bij de oprichting van het BIN in Daknam in 2012 liet de politie van Lokeren al uitschijnen dat het eigenlijk een doodgeboren kind was. Een project waar je zelf niet in gelooft  heeft geen kans op slagen en daar wordt uiteraard geen energie in gestoken. Misschien ligt daar wel de basis van het mislukken en het besluit om te ontmantelen.
Ik begrijp heel goed dat het meer vraagt van de politie. Een goede opvolging en evaluatie is nodig en dat kost meer tijd en inspanning.
Maar ik ben van mening dat die inspanning hard nodig zal zijn om het steeds groter wordende probleem van de inbraken een beetje onder controle te krijgen. We gaan dit samen moeten doen, de burgers én de politie want zij kunnen niet overal aanwezig zijn.

Graag zou ik de reden van de ontmanteling vernemen en of dit in overleg is gebeurd met de betrokken partijen.
Sluit dat nu het oprichten van nieuwe BIN’s in de toekomst uit of zal er een nieuw project uitgedacht worden om de bevolking te beschermen en verwittigen tegen inbraak en diefstal ?
Wat is de reden van het mislukken van BIN’s in Lokeren?
Is men al eens gaan informeren bij andere gemeenten waar BIN’s blijkbaar wel werken?

Lena Van Boven